Karen Glistrup
 

Hvornår skal vi snakke med børnene om f.eks. psykisk sygdom i familen?

Vidensråd for Forebyggelse peger i sin rapport fra 2014 om Børn og Unges mentale helbred på betydningen af, at børn har en fortrolig kontakt til deres forældre. Der peges især på risikoen for børn, der har forældre med psykiske lidelser eller misbrug.
Professor og direktør for Center for Sundhedssamarbejde, Carsten Obel, som er en af forfatterne bag rapporten beskriver i denne artikel fra Politiken hvorfor vi skal snakke med børnene - også om de svære ting i tilværelsen:


Nogen siger: "Hvis børnene spørger, skal de have svar... "
Det lyder jo som en rimelig betragtning. Men hvad, hvis børnene ikke spørger? De spørger måske ikke, fordi de fornemmer, at de voksne helst ikke vil snakke om det.

Børn fornemmer langt mere end vi aner - også de små. Især når der er noget galt, bliver børnene forvirrede og bekymrede. Men de falder oftest til ro, når vi ser dem og snakker med dem om det, der sker omkring dem.

 

Et uddrag fra bogen "Snak om det... med alle børn":

Børn er kloge

Og de forstår meget. Hvis nogen er kede af det, kan børn mærke det. Og børn kan se på mennesker, om de er vrede eller glade. Af og til er det svært at forstå de voksne. Hvis de sjældent er rigtig glade. Eller råber op for den mindste ting. Hvad er der galt ? Det kan virke, som om der er noget alvorligt i vejen.  Men ingen siger noget… Eller de siger bare: ”Det skal du ikke bekymre dig om... det er voksensnak!

Børn, som oplever det, kan blive ret usikre. Og de kan nemt komme til at tænke:
Har det mon noget med MIG at gøre?” eller:
Er der noget galt med mig?” eller:
Har JEG mon gjort noget galt ”
Det er rigtig skidt for børn at gå rundt med den slags tanker.

 

Snak om psykisk sygdom med alle børn!

Mellem 50.000 og 100.000 børn oplever alvorlig stress, angst, depression, traumer eller andre psykiske lidelser i deres familie. Vi kan ikke tælle dem, for mange af dem er 'usynlige'. Men når 5-600.000 danskere er ramte, kan vi være sikre på, at alle børn har kammerater, der har psykiske problemer i familien. Derfor er det relevant for alle børn at få relevant viden, og det en rigtig god ide at snakke med alle børn om sindet, psyken, tankerne og følelserne.
Vi skal ikke bare snakke med børnene om, hvordan de selv har det. Vi skal også snakke med dem om, at voksne kan få psykiske lidelser. Vi skal give børnene viden om, at man kan blive syg i sindet, og om at man kan blive rask igen. Hvis alle børn oplever åbenhed fra de voksnes side, får de lettere ved at stille de spørgsmål, de tumler med, og det bliver også lettere for os at få en snak med de børn, der har en mor eller far - eller bror eller søster, der lider.

 

min_skyld.jpg

 

 

Sofamor - mor ligger på sofa, barn venter på mor

Tilmeld Nyhedsbrev:  Email      Følg med på facebook