Her finder du nogle af de tilbud, som er skabt for børn og unge, som er berørt af psykisk sygdom blandt sine nærmeste.
Børneportalen
På BØRNEPORTALEN kan du finde vej til den rigtige hjælp og få info om dine rettigheder.
Klik her
Børnetelefonen
Børnetelefonen er oprettet for at give dig mulighed for at få gode råd eller en at snakke med - helt gratis.
Alle børn og unge kan ringe til BørneTelefonen på 116 111.
Klik her
Grupper for børn og unge
Der er tusindvis af børn, der har en mor, far eller søskende, som har psykisk sygdom. Men de færreste kender hinanden. Det kan være en stor lettelse at møde andre børn og unge, som man kan dele erfaringer med. De forstår!
En del kommuner har besluttet, at samle børn og unge i grupper, så man kan møde hinanden.
Du kan få hjælp fra Børnetelefonen til at finde frem til konkrete tilbud der hvor du bor.
På siden: Somandre.dk kan du finde nogen af de gruppetilbud eller gratis tilbud om familiesamtaler, som findes i Danmark. Her finder du også 5 små film: "Victors bog", som er handler om børn, der har forældre med forskellige psykiske lidelser.
Hvis dine forældre drikker for meget
NOVAVI (tidl. Lænken) har tilbud om hjælp til børn, unge og deres familier i både Odense og i 8 kommuner på Sjælland
Projekt BRUS er et familierettet tilbud til børn, unge og deres familier i Aarhus og 10 andre midtjyske kommuner
Hvis du bor i København, kan du kontakte Ann og Elisabeth på Nørrebro: Dedrikkerderhjemme.
Du kan kontakte TUBA, som hjælper børn over 14 år i hele landet, hvis de har problemer med, at deres forældre drikker.
Hope er også et godt sted at søge hjælp. Der er blandt andet en brevkasse, og mulighed for at skrive med andre børn og unge, som oplever misbrug i familien. Se her: HOPE.dk/ung
FAMILIESAMTALER:
I alle regioner tilbyder psykiatrien familiesamtaler til patienter, som har børn. I samtalerne, som varetages af særligt uddannede medarbejdere i psykiatrien, kan forældrene få hjælp til samtalen med børnene om, hvad der er galt med den voksne. Der er tilfælde, hvor der findes lignende tilbud hos de praktiserende læger i de kommunale sundhedshuse eller i den åbne anonyme familierådgivning.
Karen Glistrup, som har skrevet bøgerne "Hvad børn ikke ved... har de ondt af" og "Snak om det... med alle børn", tilbyder også samtaler i sin klinik i Ry.
Læs om disse familiesamtaler her
Red Barnet har lavet et undervisningsmateriale med tre film for børn i det store klasser. Materialet handler om misbrug i familien, psykisk sygdom i familien og om vold i familen. Materialet skal hjæple til at få brudt tabuerne. Find det her: Sig det som det er
Bryd Tavsheden - Ta' fat i hinanden!
Landskampagnen EN AF OS har lanceret et digitalt undervisningsmateriale målrettet unge mellem 14 og 20 år.
Find det digitale undervisingsmateriale her
Psykiatrifonden har lavet et undervisningsmateriale med små tegnefilm til børn i 0.-6.klasse. Materialet er skabt på baggrund af bogen "Snak om det... med alle børn" og et klassesæt af bogen kan med fordel bruges til børnenes og deres forældres egen læsning og snak i hjemmet.
LOCOmotivet
LOCOmotivet er en forening af læge- og psykologistuderende i Region MIDT, som tilbylder gratis undervisning om psykisk sårbarhed og - sygdom i 7.-10. klasse. Kontakt endelig foreningen via hjemmesiden!
Klik her
På denne side vil SNAK OM DET linke til nogle tilbud, som er skabt for børn og unge, som er berørt af psykisk sygdom eller misbrug blandt sine nærmeste.
Hvis du har kendskab til konkrete landsdækkende tilbud, som vi kan henvise til, er du meget velkommen til at sende en mail til: info@snak-om-det.dk
TAK!